Penyataan masalah: Bagaimana ingin mengingat padanan carbohydrates dengan enzyme yang menghydrolysenya?
Penyelesaian:
Padanan carbohydrates dan enzymes adalah seperti berikut:-
1) Starch + Water → Maltose (use enzyme Amylase)
2) Maltose + Water → Glucose (use enzyme Maltase)
3) Lactose + Water → Glucose + Galactose (use enzyme Lactase)
4) Sucrose + Water → Maltose (use enzyme Sucrase)
Formula:
Untuk mengingat enzyme yang terlibat, kita akan menggunakan kaedah standart untuk menamakan enzyme yang dikeluarkan oleh International Union of Biochemistry (IUB) pada tahun 1961.
Kaedah yang dimaksudkan ialah penambahan imbuhan akhiran -ase pada hujung nama substrate yang digunakan. Contoh:
Maltose dihydrolyse menggunakan Maltase
Namun kaedah ini tidak boleh digunakan pada sebahagian enzyme yang ditemui sebelum kaedah ini diperkenalkan. Anda dinasihatkan supaya merujuk semula buku. Contoh:
Starch dihydrolyse menggunakan Amylase
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Induced_fit_diagram.svg |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan